vem är Loui?

Loui – min 14 kg lilla trefärgade miniature american shepherd. Han kom in i mitt liv lite otippat, egentligen. Jag lämnade några månader tidigare ifrån mig min border collie-unghund för att det helt enkelt inte fungerade mellan oss. Jag hade innan det tittat mycket på rasen och kände sug efter en lite mindre hund. Praktiskt i vardagen och roligt i agilityn, helt enkelt.

Loui kommer från en uppfödare i Åkersberga, Truemeric. Hans pappa kommer från Amerika (där även rasen är ursprungligen) och hans mamma Tryffel är han väldigt lik. Loui var den sötaste och goaste lilla valpen. Väldigt lugn och inga typiska jobbiga valpbeteenden bjöd han på – nej, faktiskt inte bitit sönder en enda grej i vårt hem. Jag förstod dock tidigt att han var en väldigt försiktig kille. Mer försiktig än den typiska valpen som blir rädd då och då. Jag började träna med Loui direkt men med den erfarenhet jag har idag skulle jag kanske fokuserat lite annorlunda. Mycket var såklart självförtroende höjande men vissa delar i vår träning hade absolut kunnat vänta tills Loui blivit lite äldre. Testa, utvärdera och utveckla – eller hur?

Tidigt lärde sig Loui att skälla ut det som han kände sig osäker på. Hundar, dammsugare, gräsklippare, en stol som bytt plats, en påse som flög i luften – ja, allt som han tyckte var konstigt. Och idag kan jag slå mig för pannan och undra vad jag höll på med, men jag insåg för sent att Loui’s skällande blivit extremt förstärkt i många olika situationer. Loui var även totalt ointresserad av människor som valp. Jag pushade aldrig honom att socialisera utan lät han vara på sin kant om han ville. Loui är extremt duktigt på att känna av vem han känner och inte – de som han känner är han totalt översocial med – en riktig knähund så att säga.

Det kan låta helt galet – en hund som inte vill socialisera söker helt plötsligt upp kontakten – men får total panik när hjärnan väl förstått var den är. Ja, och det är lite galet.

LINA LUNDIN

Loui’s skällande eskalerade när han började komma in i könsmognaden. Vi kämpade nåt enormt med att kunna hänga kring andra hundar men hundmöten är det absolut svåraste för honom än idag. Loui började även söka upp kontakt med människor, som han tidigare inte ens gick i närheten av. Detta resulterade i en stor panikattack när han insåg var han befann sig. Det kan låta helt galet – en hund som inte vill socialisera söker helt plötsligt upp kontakten – men får total panik när hjärnan väl förstått var den är. Ja, och det är lite galet. Men med mycket analyserande och hjälp av andra duktiga hundtränare har jag nog knäckt hans kod. Loui har så enormt svårt att ignorera och ”välja bort” sånt som han tycker om, men också sånt som han upplever obehag kring. Och på toppen av isberget kör hans hormoner en berg- och dalbana av självförtroende och osäkerhet. Impulskontrollen går locko och ja, ni som haft unghund, ni vet.

Summan av kardemumman – Loui är en skeptisk individ. Hans osäkerhet finns djupt där inne och jag är glad att jag inte försökt att hantera den genom ännu mer obehag – vad hade egentligen då kunnat hända?

Idag är Loui snart två år. Vi fortsätter resan mot en mer optimistisk syn på livet och allt som plötsligt händer runt omkring oss. Vi fokuserar på självförtroendet, att känna sig trygg, att vara motiverad i uppgifter och försöka strunta i annat runt omkring. Det är en process som inte sker över en dag, det vill jag säga. Men agilityn har gjort mycket för Loui. Rörelse och att utföra alla hinder självsäkert är något jag fascineras av honom varje idag.

Trots att jag kan analysera hur jag valt att träna och inte träna Loui, kan jag nu bara tänka framåt. Vad blir nästa steg mot den väg vi vill vandra? Mot den där drömmen i vardag och träning/tävling. Dyker det upp vägskäl försöker jag analysera och bilda beslut på mina erfarenheter och kunskap. För Loui är fantastiskt och bara min. Helt underbar på bara sitt egna vis.

Publicerad av Lina Lundin

studerande webbredaktör med ett brinnande intresse för hundar, fotografi och att skriva

En tanke på “vem är Loui?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.