Jag lär mig nya saker varje dag. Någonting var sanning igår som jag sedan läser på och lär mig mer kring och helt enkelt inte är sanning för mig längre. Jag vet att jag delar detta med många andra hundtränare och det är fascinerande att aldrig bli fullärd. Jag upplever att jag blir bättre och bättre på att inte se allt som sanning till en början. Jag börjar lära mig att kritiskt se på träningssituationer och metoder för att sedan dra mina egna slutsatser och uppfattningar. För det handlar egentligen inte om att det ena eller det andra är sanning, det handlar egentligen om värdering och hur jag vill träna mina hundar.

Jag har länge tränat på det vis att det är okej med utebliven belöning i min träning. Alltså, antingen roffa åt mig belöningen om hunden gör “fel” eller helt enkelt nöta och nöta och nöta (hålla på belöning) tills hunden gör rätt. Men hur påverkar den här uteblivna belöningen nummer ett hunden och nummer två beteendet vi tränar på? Det ska vi kika lite närmare på.

Frustration i träning
Jag tror det påverkar extremt mycket. Min hund Bruce, som nu snart är 5 år, har tränats på detta vis väldigt länge. Jag upplever inte att han påverkas så mycket av det men det är nog för att han inte ställer sig och skäller på mig eller går från träningssituationen utan han fortsätter kämpa tills belöningen tillslut dyker upp. Dock tror jag beteendet påverkas massor och hans frustration inombords är mycket större än vad han visar. För att inte leverera belöning för något hunden trodde var rätt kommer att öka hans frustration, eller hur? Bruce är den hunden som “tolererar” mycket men med det betyder det inte att det är rättvist mot honom. Nu över till min 1,5 åriga unghund Loui…

Det är Loui som lärt mig mycket om frustration. Han skulle inte gå med på att belöningen inte dyker upp på flera repitioner utan att visa tydligt sin frustration. Han antingen börjar nosa och går från situationen, det är helt enkelt inte värt att träna för du är inte rättvis, är nog hans uppfattning (helt rätt enligt mig haha). Eller så ställer han sig och skäller, gnäller och gör en massa andra skräpbeteenden. Och nu har vi lyckats även skapa frustration hos mig… Inte en så bra träningssituation skulle jag säga.

Loui har lärt mig mycket om frustration. Han upplever frustration i många situationer och min största utveckling den senaste tiden har just handlat om frustration. Jag upplever att vi inte pratar mycket om det inom hundträning och det är synd, för många hundar hade kunnat ha en mycket roligare träningssituation om vi bara tog till små verktyg och blev bättre på att reda ut frustrationen.

Vad händer med beteendet?
Vi måste komma ihåg att allt som sker i träningssituationen skapar beteenden. Så många gånger får vi in kedjor i träningen som vi inte riktigt tänker på. Och de kedjorna kan även innefatta frustation. När vi väljer att nöta på tills hunden gör rätt och då får sin belöning måste vi tänka till på att allt hunden gör fram till belöning bakas in i beteendet vi tränar på. Och träningen blir minst sagt ineffektiv. Eftersom vi egentligen inte vet vad hunden blir belönad för kan det vara så att vi tränat på helt fel saker. Och vi kommer inte kunna veta vilka beteenden vi lyckas belöna innan vi ser att beteendet dyker upp igen.

Vad kan vi göra istället för utebliven belöning?
Jag är inte någon perfekt person som aldrig använder utebliven belöning i träning. Ibland blir det bara så och det är enkelt för oss som hundtränare då belöning vs. inte belöning är väldigt tydligt. Men mitt mål är att hunden ska känna så lite frustration i träningen som det bara går.

  • Splitta beteendet
    Dela upp beteendet i så små bitar som gör att hunden kan göra rätt så fort du erbjuder träning
  • Planera din träning
    Planera och utvärdera. Innan du tar ut din hund i träningssituationen ska du ha en tydlig plan för vad du ska göra
  • När det blir fel
    En gång, ingen gång. I agilityn belönar jag ändå, jag vet ju faktiskt inte om det är jag som gör fel eller hunden. Ta hunden från situationen och fundera, planera och testa igen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: