Jag har inte alltid tänkt på hur det är att ha en hund som är försiktig och inte riktigt har självförtroende nog att vara självständig. Bruce, min första hund, har alltid varit en individ med mycket självständighet och nästa lite för mycket mod. Han kunde i princip hoppa ut för ett stup när jag ropade på honom nedanför. Alltid nyfiken och ser det bästa i alla.

Sen fick jag Loui. En liten försiktig kille med stor personlighet och integritet. Jag förstod inte först hur jag skulle kunna hjälpa honom och jag råkade nog sätta honom i situationer han inte riktigt klarade av till en början, men tur var lärde jag mig fort. Loui behöver både tid och uppmuntran för att klara av saker som Bruce aldrig ens lagt märke till, och jag fick en otrolig förståelse för honom och många andra försiktiga hundar där ute.

Jag har lärt mig att locka Loui med godis inte kommer göra något bättre. Jag har lärt mig att han behövde mitt stöd i många situationer. Jag har lärt mig att säga nej och låta belöning utebli gjorde honom illa till mods. Jag har lärt mig att hans vilja är stor men självförtroende liten. Så vad behövde jag göra? Jo, bli en bättre hundtränare för honom och i alla situationer jag kan fundera över om detta kommer stärka hans självförtroende eller göra honom illa till mods. Det kräver tid och medkänsla, förståelse och acceptans. Det kräver att jag sätter hans behov före mina och desto mer jag lär känna honom desto bättre går det.

Vi jobbar på självförtroendet varje dag, både i vardagen och på träning. Jag kan inte säga att jag alltid lyckas men små steg tar oss framåt. Ett steg bak ger mig information om hans känslor och vår utveckling. Helst vill jag inte att det ska ske men det gör mig till en bättre tränare och en bättre kompis till Loui när jag lär av misstagen.

Vi har vår stora vision, men aldrig kommer jag ta steg ditåt om självförtroendet inte hänger med. Det är inte alltid lätt att försöka hjälpa de försiktiga, men det är helt klart värt mödan. För de är ju trots allt våra bästa vänner och allt jag kan gör jag för han, min Loui.

Har du också en hund som skulle behöva en självförtroende boost? Häng med på 7 dagar självförtroende på distans!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: