Inkallningsserie

Inkallningsserie

Här nedan hittar du fyra delar för att stärka er inkallning. Inkallning är svårt och något vi alla måste jobba mycket med. Kom ihåg att det handlar om repetitioner och en belöningshistorik som kopplas till ditt inkallningsord. Träna på promenad i koppel, i långlina och med lös hund om du har möjlighet.

Del 1

Tvära vändningen lär din hund att så fort den hör din inkallningssignal snabbt förflytta sin vikt och svänga runt mot dig. Öva först i en störningsfri miljö, ta sedan med dig övningen ut på promenad.

Del 2

Jaktlek i full galopp mot dig är steg 2 i inkallningen. Det här beteendet tränar jag på separat. Här lär du din hund att ha full fart mot dig och att då även få jaga dig kommer öka din hunds prestation och motivation till den nivå vi eftersträvar för en bra inkallning. Kom ihåg – alltid rikligt med belöning!

Del 3

Tvära vändningen och jaktleken läggs ihop och med godiset simulerar vi störning från miljön. Vi kan även här börja lägga in störningar längs med vägen som jag idag senare i klippet har gjort med Bruce favoritbollar. Tänk på att inkallning handlar om repetition och en belöningshistorik kring inkallningssignalen.

Del 4

Boomerang-leken är min stora favorit. Här testar vi vår inkallning i en ordnad form och kan verkligen vara kreativa med vår störning. Träna endast på det vis som du tror att din hund klarar av och utöka svårigheterna efter hand.

Din störning kan utvecklas till både kaninen som hoppar i gräset, bästa lekkompisen, kastad leksak och flygande fåglar. Träna och utveckla svårigheterna efter din hunds förmåga. Lycka till!