Många har hört om shaping och klickerträning. Tanken är att hunden ska lista ut och vara kreativ för att få tillgång till sin belöning. Minsta lilla steg i rätt riktning kommer ge hunden möjlighet till sin belöning och för att veta det använder vi oss av en belöningssignal, ofta en klicker i det här fallet. Det jag har lärt mig på senare dagar är att vi missuppfattat detta med att hunden ska lista ut allt själv, eller ja, det stämmer men allt som händer innan det önskvärda beteendet har vi på sätt och vis strukit från träningsplanen. Det är nog en av de största missuppfattningar gällande shaping.

Allt, verkligen allt, som hunden gör fram till en belöningssignal blir förstärkt. Vi brukar ofta kalla allt som sker innan det önskvärda beteendet för skräpbeteenden och de vill vi minimera så gott det bara går. Om din hund tittar till höger och sedan på dig, får sin belöningssignal och sin belöning, då har du med stor sannolikhet (inte alltid) lyckas skapa en kedja. Och är fallet så att du endast vill förstärka beteendet “titta på dig” då är någonting för svårt för hunden i träningssituationen.

Jag tränar så gott det bara går (jag menar, vi är bara människor) med så få luckor i träningen som möjlighet. Jag vill att hunden framför mig ska erbjuda rätt beteende, få sin belöning och göra beteendet igen, utan skräpbeteenden. Så hur lyckas vi då med detta?

ETT: En stor anledning till detta är att vi förväntar oss allt för mycket av hunden, sänk dina kriterier och splitta det önskvärda beteendet så gott det bara går. TVÅ: Träningsmiljön är allt för svår, störning bör minimeras tills hunden enkelt kan erbjuda beteendet gång på gång. TRE: Inte tillräcklig belöning, eller kanske ingen belöning alls – trots att vi tror att det är det (men det är ett ämne för ett helt annat inlägg). FYRA: Din timing, vi måste ha vår teknik på plats innan vi kan sätta hunden i träningssituationen. FEM: En för stökigt träningsstruktur, många luckor som leder till dessa skräpbeteenden, ingen tydlig paus är exempel på detta.

Tänk igenom ditt träningspass innan du tar ut din hund. Träna kanske till och med belöningsprocessen utan din hund för att bli så effektiv och tydlig som möjligt. Upplever du att du får in skräpbeteenden i ditt träningspass, ta hunden från situationen – alternativt till “pausläge”, tänk om och sänk dina kriterier. Ett annat bra sätt att hitta alla dessa luckor och skräpbeteenden i din träning är att filma och analysera – något som hjälpt mig och många andra att bli bättre hundtränare.

Jag hoppas detta hjälper dig på traven i din egen hundträning!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.