Jag kan erkänna, det är något som jag haft om bakfoten länge. Det är så enkelt att se mitt resultat som hundtränare genom min hunds beteenden. Men är inte hunden en individ, som går igenom många olika faser i sin uppväxt och utveckling, som kanske inte jag kan påverka med en handvändning? Jo, det stämmer ju…

Varför är det då så enkelt för oss att se oss som dåliga hundtränare när vi inte får bukt på problem och utmaningar som vi ställs inför? Ja, jag lovar, jag är där varje dag jag med. Jag tror vi ofta tänker att våra utmaningar ska lösas med en “quick fix” och sen kan vi gå vidare i våra liv. Beroende på vilken individ vi har framför oss så är det inte så enkelt i hundträning. De är individer med sina behov som gör det extremt svårt att alltid veta vilken metod som är rätt och vad som kommer fungera för just den individen. Vi vet inte heller hur hunden känner och i vilken styrka den känner saker.

Känslor kan vi tyvärr aldrig ha någon aning om, egentligen. Hur vi kan gissa oss fram till vad vår hund känner är genom att observera beteenden. Så borde vi inte helt enkelt fokusera mer på beteenden? Jo, för mig är alltid det enklare när jag vill lösa en situation. Jag har då en tydligare målbild hur jag vill att situationen ska se ut och kan se mina resultat väldigt svart på vitt. Sen hoppas jag att känslorna följer med i rätt riktning, för jag kan aldrig till 100% veta.

Din hunds beteende är inte ett resultat av dig som hundtränare. Din respons på beteendet är.

Sarah Stremming, Podcast Cog Dog Radio

Jag älskar detta citat! Det här säger så mycket mer och gör det så mycket enklare för mig att hålla mig till min plan, speciellt när jag misslyckas i min träning (genom att hunden helt enkelt gör det beteende jag inte vill ska uppstå). Jag fokuserar helt enkelt på de beteenden som uppstår i en given situation, funderar på hur jag egentligen vill att denna situation ska se ut och tränar på det.

Bryt ner de beteenden du vill att hunden ska kunna i situationen och träna de först UTANFÖR situationen. Alternativa beteenden är utmärkt sätt att lösa många problemsituationer men vi kan aldrig träna i situationen. Bryt ned alla delar din hund behöver kunna för just den situationen och träna på dem så de verkligen sitter och hunden kan utföra dem obehindrat. Ta sedan med dig de beteendena och utför dem i den situation du vill förändra. Du kommer inte alltid lyckas och det är en information till dig att det blev för svårt för din hund. Notera det, gör om din plan och träna igen.

Kom ihåg att din hunds beteende aldrig är ett resultat av dig som hundtränare. Det är din respons som gör dig till en bättre hundtränare. Bygg planer, fundera, ventilera och träna din hund, först utanför och sedan i situationen. Det är det bästa med hundträning, för vi kan få till mycket genom att helt enkelt observera beteenden, bygga planer och träna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: